Serviciile de informații americane s-au convins că Rusia a oferit discret bonusuri luptătorilor apropiați talibanilor pentru uciderea soldaților americani sau ai NATO în Afganistan, a relatat vineri New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această concluzie datează de acum câteva luni, când rebelii islamiști afgani erau în negocieri cu Washingtonul pentru a pune capăt celui mai lung război al Statelor Unite, potrivit cotidianului. La 29 februarie a fost semnat un acord între americani și talibani, care prevede o retragere treptată și completă a forțelor americane și negocieri de pace între insurgenți și guvernul de la Kabul, citează AFP.

O unitate de informații militare ruse a distribuit bani luptătorilor islamiști sau criminali înarmați apropiați talibanilor, adaugă New York Times, fără a putea spune câți dintre cei 20 de americani care au murit în luptă în Afganistan în 2019 sunt victimele acestei operațiuni.

Tot potrivit ziarului, care citează oficiali anonimi, președintele Donald Trump a fost informat, iar consilierii săi de securitate națională au discutat problema în cadrul unei reuniuni de la sfârșitul lunii martie. Washingtonul a împărtășit recent descoperirea sa cu Regatul Unit, ai cărui soldați au fost vizați de asemenea.

Mai multe opțiuni au fost prezentate la Casa Albă, de la un protest diplomatic oficial la Moscova, până la sancțiuni sau alte represalii, dar în această etapă nu a fost luată nicio decizie.

Oficialii americani și afgani au vorbit despre sprijinul rusesc pentru talibani în trecut, dar o astfel de operațiune ar fi reprezentat cu adevărat escaladare.