Camera Reprezentanţilor a aprobat vineri un proiect de lege prin care să transforme într-un stat capitala federală Washington DC, o premieră istorică salutată de democraţi, dar care nu are şanse să treacă de Senatul controlat de republicani, informează AFP.

Capitoliul din Washington DCFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

A face din Washington un stat înseamnă "să ne arătăm respectul pentru democraţie", a afirmat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Deşi au plătit impozite şi au îndeplinit serviciul militar, "timp de mai bine de două secole, oamenii din Washington au fost lipsiţi de drepturile lor depline de a participa la democraţia noastră", a spus ea.

Aprobat cu 232 de voturi pentru şi 180 împotrivă, doar cu sprijinul democraţilor, este pentru prima dată în istoria americană când un astfel de text a fost adoptat de una din camerele Congresului şi prima dată după 1993 când s-a organizat un vot asupra statutului Washingtonului.

Acest proiect de lege va fi cel mai probabil respins în Senat, unde republicanii, care deţin majoritatea, se opun. Chiar şi în cazul în care ar putea trece de Senat, preşedintele Donald Trump, care consideră că republicanii nu sunt atât de "proşti" încât să îl adopte, se va opune cu siguranţă, potrivit Agerpres.