După luni de îngrădire și în euforia relaxării măsurilor restrictive de la începutul verii, foarte mulți tineri din Florida vor să se distreze fără să țină însă prea mult cont de răspândirea coronavirusului, potrivit autorităților locale, citate de AFP.

Delray Beach, FloridaFoto: Thomas Cordy / Zuma Press / Profimedia

Reggaeton, petreceri improvizate pe plajă sau în jurul unei piscine și mult alcool, sunt ingredientele petrecărețior care vor să se bucure de viața de noape celebră din Florida, chiar dacă multe baruri și cluburi de noapte rămân închise.

Din martie până în mai, numărul de infecții în „statul Soarelui” a fost controlat, datorită măsurilor restrictive. Dar în iunie a explodat, din cauza redeschiderii economice a statului, foarte dependentă de turism și de afluxul tinerilor americani care vin aici în vacanțe.

La Ocean Drive, o stradă renumită din Miami, tinerii din Missouri, Texas, Georgia și din alte părți cutreieră plaja.

În jurul miezului nopții, Mike Olivera, de 25 de ani, stă cu fața spre mare și bea votcă cu un prieten.

Când explică de ce a venit la Miami, înțelegem că purtarea unei măști și respectarea distanțelor sociale nu sunt o prioritate: „Am vrut să mă sărut”, scrie AFP.

Mike râde și explică. El vine din New York, fostul epicentru al coronavirusului din țară, unde s-au luat măsuri foarte stricte și foarte lungi pentru combaterea acestui virus, care a ucis peste 22.000 de oameni în cel mai mare oraș american.

„Am vrut doar să fac o pauză și să pot face lucruri care să mă bucure, să cunosc oameni noi”, explică el.

Cu toate acestea, ”întâlnirile” s-ar putea dovedi periculoase, Florida stabilind un nou record de contaminări aproape în fiecare zi în ultimele două săptămâni (peste 5.000 miercuri și joi) pentru un total de peste 100.000 de cazuri identificate.

Mai presus de toate, una dintre cele mai îngrijorătoare cifre este vârsta medie a celor infectați care a scăzut la 33 de ani, comparativ cu 65 de ani în urmă cu două luni.

Guvernatorul Ron DeSantis, care a fost foarte ezitant în aplicarea măsurilor de izolare în martie, a declarat săptămâna aceasta că statul său sa se confruntă cu o „adevărată explozie” a bolii în rândul tinerilor și a avertizat localurile și magazinele care vând alcool că dacă nu impun distanța fizică, își pot pierde permisul.

Iar vineri, alesul republican a luat măsuri: Florida a anunțat că suspendă consumul de alcool în baruri.