Președintele francez Emmanuel Macron a acceptat vineri o invitație din partea lui Vladimir Putin pentru a vizita Rusia, probabil înainte de sfârșitul anului, anunță președinția franceză după o videoconferință între cei doi președinți, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Președintele rus l-a „invitat” pe președintele francez care „a acceptat”, a declarat președinția franceză, fără a da o dată. Vizita ar putea avea „probabil” loc în următoarele câteva luni, „înainte de sfârșitul anului”, dar va trebui să se țină cont de criza Covid-19, a adăugat președinția.

La scurt timp după alegerile sale din 2017, Emmanuel Macron l-a primit pe omologul rus la Palatul Versailles, în apropiere de Paris.

După două călătorii ale președintelui francez în Rusia în 2018, una la Sankt Petersburg și cealaltă pentru finala Cupei Mondiale de fotbal, Vladimir Putin a venit la Paris pentru înmormântarea fostului președinte Jacques Chirac la 30 septembrie 2019, apoi, pe 10 decembrie, pentru un summit cu Ucraina, Germania și Franța, destinat relansării procesului de pace în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron "este încrezător că putem merge mai departe" cu Rusia pe o serie de subiecte, inclusiv criza libiană, unde cele două țări împărtășesc un "interes comun care este stabilizarea Libiei și reunificarea instituțiilor sale", au declarat surse din anturajul președintelui francez pentru AFP.

Aceste discuții de aproape două ore între cei doi șefi de stat au avut drept scop „urmărirea a ceea ce numim agenda Brégançon”, numită după reședința de vară a președintelui francez, unde Macron l-a primit pe Putin în august 2019, o ocazie pentru cei doi de a relansa relațiile franco-ruse, potrivit acelorași surse.