Un primar afro-american din Mississippi și-a stăpânit cu greu lacrimile după ce a semnat un ordin executiv privind înlăturarea steagului statului din fața primăriei și a altor instituții publice, relatează The Independent.

Inlaturarea steagului din fata primariei LaurelFoto: Primaria orasului Laurel

Ordinul semnat de primarul Johnny Magee notează că „vine un moment în istorie când devine necesar să redefinim cine și ce suntem și lucrul pe care îl reprezintă un colectiv de oameni” și că steagul statului - care încorporează drapelul de luptă confederat - „ar trebui să fie o imagine unificatoare al idealurilor și valorilor noastre”.

„Acum este un astfel de moment”, a declarat primarul.

Măsura luată de acesta vine pe fondul protestelor globale împotriva injustiției rasiale și brutalității poliției, declanșate după uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, și a distrugerii sau înlăturării statuilor și simbolurilor considerate rasiste. În Statele Unite o țintă predilectă a furiei protestatarilor au reprezentat-o simbolurile Statele Confederate ale Americii, uniunea statelor sclavagiste care au încercat să obțină secesiunea de SUA, declanșând Războiul civil american.

Declarația de secesiune a statului Mississipi nota că „poziția noastră se identifică în întregime cu instituția sclaviei - cel mai mare interes material al lumii”. Actualul steag al statului a fost adoptat în 1894, la aproape 30 de ani după Războiul civil.

„Nu îmi cer scuze că sunt emoționat”, a declarat primarul Magee în timpul conferinței de presă, adăugând că „am trecut prin niște lucruri cu steagul acesta și unii i-au spus [lui Martin Luther King jr.] să aștepte. Timpul pentru așteptat s-a încheiat”.

Legislativul din Mississippi urmează să voteze o propunere de înlăturare a steagului la nivelul întregului stat și înlocuirea acestuia cu un alt model, o măsură sprijinită de numeroase organizații pentru apărarea drepturilor civile, universități, organizații religioase, sau echipe și asociații sportive din statul sudist.

Steagurile din Laurel vor fi predate unei biblioteci locale pentru a fi incluse într-o colecție de documente și obiecte istorice.

Citește și: