Șeful poliției din Tucson, Arizona, și-a oferit demisia după apariția unei înregistrări video care arată decesul unui bărbat de 27 de ani în timp ce era arestat de către ofițeri, într-un caz ce amintește de moartea lui George Floyd, relatează NBC News.

Politia TucsonFoto: Flickr

Chris Magnus și-a oferit demisia în timpul unei conferințe de presă susținute la două zile după ce o înregistrare video a decesului bărbatului a fost prezentată consiliului local din Tucson. Șeful poliției a declarat că departamentul nu a divulgat moartea din 21 aprilie a lui Carlos-Ingram Lopez într-un interval de timp rezonabil, deși poliția a investigat incidentul.

Potrivit acestuia, bunica lui Ingram Lopez a sunat la poliție în jurul orei 1 în 21 aprilie și le-a spus dispecerilor că nepotul ei este în stare de ebrietate, urlând și fugind prin casă dezbrăcat.

„Când polițiștii au ajuns la casă dl. Carlos Ingram-Lopez a fugit de ei într-un garaj întunecat unde ofițerii i-au ordonat să se așeze la podea, l-au încătușat cu mâinile la spate și l-au așezat într-o poziție înclinată, cu fața în jos”, a declarat Magnus.

Acesta le-a mai declarat reporterilor că Magnus „a comis acte de violență domestică împotriva unei persoane apropiate și a avut un comportament turbulent la adresa familiei sale cu două zile înainte ca bunica sa să sune la poliție.

Înregistrarea video îl arată pe bărbat alergând disperat într-un garaj întunecat înainte ca polițiștii să îl încătușeze. Calitatea imaginilor este scăzută din cauza luminii slabe dar Ingram-Lopez poate fi auzit urlând speriat, cerând apă de mai multe ori și plângând în timp ce este imobilizat cu fața la pământ.

Polițiștii au cerut pături de prim-ajutor pentru a-l acoperi pe bărbat iar la 13 minute după intervenția acestora mai mulți ofițeri au sosit la fața locului și au constatat că Ingram-Lopez nu se mișcă și nu scoate sunete în timp ce unul din polițiștii care au răspuns la apelul inițial își avea genunchii în spatele bărbatului iar un altul îl ținea de picioare, potrivit raportului poliției.

Ofițerii au încercat să îl resusciteze înainte ca acesta să fie declarat mort de personalul medical sosit la locul incidentului. Medicul legist a stabilit că Ingram-Lopez a decedat ca urmare a unui stop cardiac în timp ce era sub influența cocainei și imobilizat fizic.

O investigație internă a departamentului de poliție a recomandat ca ofițerii care au răspuns apelului să fie concediați însă aceștia și-au dat demisia înainte de încheierea anchetei.