Polonezii își aleg duminică președintele, într-un scrutin întârziat de pandemie și crucial - dar cu rezultat incert - pentru viitorul guvernului conservator naționalist, scrie AFP.

Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comunaFoto: whitehouse.gov

Președintele Andrzej Duda, care candidează pentru un al doilea mandat, s-a deplasat în această săptămână la Washington unde a primit felicitări de la președintele Donald Trump pentru munca sa "formidabilă".

Trump îl consideră pe Duda, prin orientarea sa de dreapta, un aliat european important. Iar prezența șefului de stat polonez la Casa Albă a fost prima vizită a unui lider străin în Statele Unite de la începutul pandemiei.

Partenerii europeni ai Poloniei au criticat în repetate rânduri reformele guvernului conservator, în special cele privind sistemul judiciar, acuzând erodarea democrației, la trei decenii după căderea comunismului.

Potrivit celor mai recente sondaje, Duda va câștiga detașat primul tur de duminică, dar nu este cotat decât cu 50% în al doilea tur din 12 iulie, probabil în fața rivalului său liberal Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei.

Retorica anti-gay

Duda a promis polonezilor că va apăra o serie de avantaje sociale introduse de partidul la putere, PiS, printre care o indemnizație pentru copii și pensii majorate - un argument esențial al conservatorilor, care le-a asigurat un al doilea mandat la alegerile din octombrie.

Președintele a sprijinit atacurile PiS împotriva comunității LGBT și a valorilor occidentale, în care criticii săi văd o diversiune față de suspiciunile de corupție care vizează înalți demnitari ai partidului în gestionarea crizei Covid-19.

În campanie cu sloganul "Ne-a ajuns", principalul rival al președintelui, Rafal Trzaskowski, a promis că va repara legăturile cu Bruxellesul.

"Unul de-ai noștri"

De când au ajuns la putere, în 2015, Duda și PiS au bulversat politica poloneză prin hrănirea tensiunilor cu UE și exercitând presiuni multiple prin intermediul companiilor și a mass-mediei publice.

Pentru Polonia, un al doilea mandat de cinci ani pentru Duda ar putea permite PiS să promoveze reforme și mai controversate, în timp ce o înfrângere ar pune în pericol influența partidului.

Problemele vieții de zi cu zi sunt însă cele mai importante pentru polonezi, în momentul în care problemele economice generate de pandemie ar urma să antreneze țara în prima sa recesiune de la căderea comunismului.

La Godziszow, o localitate relativă săracă din estul Poloniei, cu 2.200 de locuitori, există puține îndoieli legate de cine trebuie să câștige alegerile.

Aproape 90% dintre alegătorii de aici au susținut PiS la alegerile parlamentare din octombrie, cel mai bun rezultat la scară națională.

"Aș da PiS nota 10 din 10 pentru cheltuielile sociale", spune Magda Ciupak, 33 de ani, profesoară de engleză, consilier local și mamă a doi copii. "În calitate de conservatoare, este foarte important că președintele Duda este un catolic mândru - unul de-al nostru".

"Scandalos"

Anna Konieczna, proprietara unei mici companii în bogatul oraș Poznan, în vest, îl susține însă pe Trzaskowski.

Pentru ea, este "scandalos" că veniturile generate de micile companii sunt cheltuite de guvern pentru a finanța ajutoare sociale.

Prevăzut inițial în mai, scrutinul a fost amânat din cauza pandemiei care a infectat 33.000 de oameni, dintre care peste 1.400 decese, într-o țară cu 38 de milioane de locuitori.

Birourile de vot vor fi deschide între orele 7,00 și 21,00 (5,00-19,00 GMT). Rezultatele unui exit-poll la urnele de vot vor fi anunțate după închiderea scrutinului.