Administrația Trump a cerut joi seara Curții Supreme a Statelor Unite să invalideze legea cunoscută sub denumirea de Obamacare, introdusă de predecesorul său, care a adăugat milioane de americani sistemului asigurărilor sociale de sănătate, aspru criticată de-a lungul timpului de președintele american și politicienii republicani datorită majorării costurilor pentru asigurați și companii, relatează Reuters și CNN.

Donald Trump, la biserica (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Procurorul general al Statelor Unite, Noel Francisco, a argumentat într-o plângere adresată Curții că Affordable Care ACT (ACA) fost invalidată după ce Congresul anterior condus de republicani a tăiat mai multe prevederi ale legii.

„Nimic din ceea ce a făcut Congresul din 2017 nu arată că acesta ar fi intenționat ca ACA să continue să opereze în absența acestor trei prevederi”, a declarat Francisco.

Acțiunea administrației Trump va constitui foarte probabil o temă de campanie majoră în campania electorală pentru președinția SUA, disputele privind Obamacare fiind unul din subiectele care au dominat scena politică din Statele Unite din ultimul deceniu.

Judecătorii constituționali vor asculta pledoariile în următoarea sesiune însă este deocamdată neclar dacă vor formula o decizie înainte de alegerile din luna noiembrie. Va fi a treia oară când Curtea Supremă va hotărî asupra unei contestații asupra ACA.

Nancy Pelosi, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor din Congres, a descris acțiunea ca fiind „de o cruzime inimaginabliă” în contextul pandemiei de COVID-19 care a afectat Statele Unite mai puternic decât orice altă țară.

Legea Affordable Care Act a fost cea care le-a interzis asiguratorilor de sănătate să refuze asigurarea americanilor cu condiții preexistente.

Trump, la fel ca mulți politicieni republicani, a criticat costurile ridicate și nivelul de acoperire sub Obamacare, respingerea acesteia și înlocuirea sa cu un alt plan fiind unul din pilonii campaniei sale din 2016.

Candidatul democrat la președinția SUA, Joe Biden, a calificat tentativa de a revoca Obamacare ca fiind „crudă, fără inimă (și) insensibilă”.