Deși are un avantaj clar în sondaje, iar prognozele îl dau câștigător în primul tur, actualul președinte polonez Andrzej Duda nu poate fi încă sigur că va câștiga alegerile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultimele sondaje îl arată duelându-se cu rivalul său, Rafal Trzaskowski și chiar înregistrând o potențială înfrângere în cazul în care în turul doi ar trebui să confrunte cu fostul prezentator TV, Szymon Holowina.

Un scenariu care până acum câteva săptămâni părea extrem de puțin probabil.

Stomatologul Michal Sowa spune că își dorește un președinte care să continue să coopereze cu guvernul, strategie care a adus ţării rezultate excelente în ultimii 5 ani: "Andrzej Duda este o garanție. Provine din partidul majoritar. După alegeri, aș dori ca deciziile privind afacerile interne ale Poloniei să fie luate la Varșovia, nu la Bruxelles sau la Berlin ... ".

"Polonia a suferit destul în ultimii 15 ani de pe urma războiului între liberali și conservatori", spune avocatul Pawel Sliz, care este convins că doar candidatul independent Szymon Hołownia ar putea vindeca diviziunile profunde din societatea poloneză: "Vreau o Polonie în care fiecare dintre noi îşi poate găsi un loc: fie că este un alegător al Platformei Civice, sau un alegător al partidului Dreptate și Justiție. Și nu trebuie să ne certăm când vorbim despre politică. Aș dori ca această politică să nu pară murdară ca o mlaștină".

Liderul Partidului Poporului a lucrat într-un spital. Directorul unității își amintește de ajutorul pe care Władysław Kosiniak-Kamysz l-a acordat cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Tineretului, la Cracovia: „Garantează normalitatea, reforma sistemului sanitar pe care o așteaptă toată lumea, dezvoltarea politicilor familiale: grădinițe, asistență socială pentru familiile numeroase și sprijin pentru persoanele în vârstă".

Campania, care a fost intensă și care i-a văzut pe candidați atacându-se între ei, se va încheia vineri, la miezul nopții, când începe ziua tăcerii electorale.

Corespondentul Euronews de la Cracovia, Leszek Kablak, comentează: "Totul pare să indice că de-abia la jumătatea lunii iulie polonezii vor putea ști cine va fi președintele ţării în următorii 5 ani. Însă dacă participarea la vot va fi atât de mare pe cât se preconizează, putem fi siguri că de data aceasta, va câștiga democrația". Euronews (preluare Rador)