​Statele Unite și Uniunea Europeană au nevoie de o politică comună față de China pentru a rezista acesteia, a declarat joi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, numind Beijing-ul o amenințare și acuzându-l că ar fura know-how-ul european pentru a-și dezvolta economia, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pompeo a declarat că a acceptat o propunere a șefului de politică externă al UE, Josep Borrell, de a pune bazele unui dialog formal SUA-UE cu privire la China și va călători în Europa în curând pentru a găzdui prima sesiune.

"Există o trezire transatlantică față de ceea ce se întâmplă. Nu se confruntă Statele Unite cu China, ci lumea întreagă se confruntă cu China", a spus el.

Borrell a ridicat ideea unui dialog SUA-UE la începutul acestei luni, la sfârșitul unui apel video între Pompeo și miniștrii de externe ai UE. În timp ce detaliile sunt foarte vagi, Pompeo a spus că discuțiile vor fi conduse de înalți oficiali și va fi deschis.

Doi diplomați ai UE au declarat că dialogul ar putea fi un forum pentru abordarea unor probleme cum ar fi combaterea dezinformării chineze, în loc să forțeze o politică comercială comună.

Cu toate acestea, în timp ce UE împărtășește multe dintre preocupările Washingtonului cu privire la ceea ce spune că sunt practici comerciale agresive ale Chinei pentru a domina industriile strategice, Bruxelles-ul vrea să abordeze pe o cale de mijloc între China și Statele Unite.

UE, cel mai mare bloc comercial din lume, a purtat luni discuții cu liderii chinezi și vede Beijingul ca pe un partener în lupta împotriva schimbărilor climatice, precum și un rival economic.

Pompeo a declarat că UE trebuie să acționeze împotriva Chinei, pe care a acuzat-o că a furat proprietate intelectuală în Europa și a abuzat de sistemul comercial bazat pe reguli, pentru a-și proteja economiile.

„Au acces la piețele noastre de capital în moduri în care noi nu avem acces la ale lor”, a spus el.

Pompeo a adăugat că noul dialog SUA-UE ar împărtăși informații despre China. În timp ce a spus că vor exista opinii diferite în cadrul comisiei, a sperat că acest dialog va fi „un catalizator pentru acțiune”, deși nu a oferit alte detalii.