Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a acuzat joi Rusia și Polonia că s-au amestecat în alegerile prezidențiale de pe 9 august, în mijlocul unei campanii de represiune denunțată de opoziție, afirmații respinse de către Kremlin, relatează AFP.

Lukashenko si PutinFoto: en.kremlin.ru

Ingerinţele provin "atât de la o parte, cât şi de la alta, din Polonia şi din Rusia. Vom vorbi cu preşedintele (Vladimir) Putin foarte curând în cadrul unei întâlniri, dar situaţia este foarte dificilă", a spus liderul statului Belarus.

El a denunţat recursul la "cele mai moderne tehnologii de falsificare" şi ştirile "false" difuzate pe internet din Rusia pentru a discredita regimul său. Lukașenko nu a specificat nimic cu privire la reproșurile împotriva Varșoviei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile, dar a spus că cei doi preşedinţi s-au întâlnit miercuri cu ocazia defilării de marcare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial şi că cele două ţări lucrează la o nouă întâlnire săptămâna viitoare.

Rusia ”nu s-a amestecat, nu se amestecă şi nu se va amesteca niciodată în vreun proces electoral al altora, în special în procesele electorale ale aliatului nostru, Belarus", a spus el, conform agenţiei TASS.

Lukashenko a fost furios joi în special față de publicarea pe rețelele de socializare a unor acuzații cu privire la fiul său că ar avea 890 de milioane de dolari în conturi în Elveția.

”Uitați aceste falsuri, trebuie să trăim cu ele, dar trebuie să ne păstrăm capul pe umeri” a spus el, în timp ce regimul său este acuzat că stă la putere prin teamă, corupție și nepotism.