Un miner din Tanzania a devenit milionar peste noapte după ce a vândut două bucăți de tanzanit - cele mai mari găsite vreodată în țară, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sainiu Laizer a obținut 3,4 milioane de dolari de la ministerul pentru minerit al țării în schimbul celor două exemplare care au o greutate totală de 15 kilograme. Ambele pietre, care cântăresc 9,2 respectiv 5,8 kilograme, au depășit recordul deținut anterior de o bucată de tanzanit de 3,3 kg.

„Vom avea o petrecere mare mâine”, a declarat pentru BBC Laizer, tatăl a peste 30 de copii.

Tanzanitul se găsește doar în nordul Tanzaniei, fiind una din cele mai rare pietre prețioase de pe Terra, un geolog local estimând că întreaga rezervă ar putea fi exploatată în următorii 20 de ani.

Atracția mineralului constă în transparența sa iar privit din diferite direcții poate apărea în mai multe culori, variind între albastru-safir, roșu-grena și violet.

Minerul în vârstă de 52 de ani care are patru soții a anunțat că va sacrifica una din vacile sale pentru a sărbători, plănuind să investească o parte din banii câștigați în comunitatea locală.

Sainiu Laizer cu cele două minerale găsite

„Vreau să construiesc un centru comercial și o școală. Îmi doresc ridicarea unei școli în apropierea locuinței mele. Sunt mulți oameni săraci în jur care nu își permit să își trimită copiii la școală”, a afirmat Laizer.

Acesta a declarat că banii nu îi vor schimba stilul de viață și că are de gând să continue să aibe grijjă de cele 2.000 de vaci ale sale, precizând că nu consideră că va fi nevoit să ia măsuri de precauție suplimentare dată fiind noua avuție.

„Avem suficientă securitate aici. Asta nu va fi o problemă. Pot chiar și să mă plimb noaptea fără nicio problemă.

Președintele Tanzaniei, John Magufuli, l-a sunat să îl felicite personal pe bărbat, subliniind importanța mineritului la scară redusă pentru economia națională.