Un tânăr candidat afro-american reformator, Jamaal Bowman, este asigurat că îl va învinge pe vechiul membru al Partidului Democrat Eliot Engel (73 de ani) la primarele legislative desfăşurate marţi la New York, şi că va intra în Congres, semn al înnoirii clasei politice americane la stânga, notează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatul oficial al scrutinului va fi cunoscut numai peste câteva zile, pentru că alegătorii au avut posibilitatea de a vota prin corespondenţă până în ziua alegerilor.

Numărarea aproape completă a voturilor arăta miercuri că Jamaal Bowman (44 de ani) este creditat cu dublul voturilor obţinute de principalul său adversar, Eliot Engel, 61% din voturile exprimate contra 34%.

Acest succes într-o circumscripţie tradiţional democrată îi asigură lui Jamaal Bowman, director al unui colegiu din Yonkers, la nord de New York, intrarea în Camera Reprezentanţilor după scrutinul legislativ de la 3 noiembrie.

Este sfârşitul unei epoci pentru Eliot Engel, membru al Congresului fără întrerupere în ultimii 31 de ani şi sprijinit de Hillary Clinton şi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Această victorie promisă este o continuare a celei obţinute de Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), care, în 2018, a detronat altă figură marcantă a Partidului Democrat, Joe Crowley, într-o circumscripţie situată în Queens şi Bronx, la New York.

Jamaal Bowman aparţine aceleiaşi linii reformatoare ca şi AOC şi, de altfel, a aderat la ideea acesteia privind un un nou pact ecologic, Green New Deal, prezentat în februarie 2019.

"În calitate de educator şi ca bărbat de culoare în Statele Unite, am învăţat multe şi încerc să fac o legătură între experienţa mea şi alegători", a explicat Jamaal Bowman miercuri, într-o conferinţă de presă.