Italia și Interpolul au lansat miercuri o inițiativă comună de combatere a Ndrangheta, deoarece noua epidemie de coronavirus s-ar putea dovedi a fi o „oportunitate extraordinară” pentru această formidabilă mafie din sudul peninsulei, a declarat șeful poliției italiene, potrivit AFP

Raiduri anti-mafia in ItaliaFoto: Agerpres

Șefii poliției din mai multe țări au avut o primă întâlnire prin intermediul conferinței video pentru o „cooperare împotriva proiectului Ndrangheta”, denumită I-CAN, o inițiativă a Interpolului și Italiei, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

"Cu pandemia Covid-19, necesitatea unei mai mari cooperări împotriva Ndrangheta a devenit o prioritate", se arată în declarație.

"Covid-19 s-ar putea dovedi a fi o oportunitate extraordinară pentru Ndrangheta și criminalitatea organizată în general, de a cuceri noi piețe și de a spăla bani murdari", a declarat șeful poliției italiene, Franco Gabrielli.

Asta în timp ce organizațiile mafiote sunt deja implicate în industria alimentară, furnizarea de droguri și echipamente medicale, transport rutier, servicii funerare, gestionarea deșeurilor și servicii de salubrizare, spune Interpol.

"În perioada de după urgență, amenințarea mafiei ar putea exploda cu o forță fără precedent: banii murdari ai Ndrangheta ar putea veni în ajutorul companiilor mari care se confruntă cu lipsa de lichiditate, dar și a întreprinderilor mici și mijlocii aflate în incapacitatea de a face plăți”, a spus Gabrielli.

Adevăratul risc este că „Ndrangheta profită de situația dificilă actuală pentru a se infiltra în licitațiile publice și structurile corporative, astfel încât la sfârșitul situației de urgență, aceasta poluează toate sectoarele economice, inclusiv preluarea controlului întreprinderilor curate", a spus el.