Orașul Yiwu din estul Chinei va începe testarea unui program-pilot care le va permite rezidenților să verifice înainte de căsătorie dacă partenerul lor are antecedente de violență domestică, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui anunț de pe website-ul autorităților locale din Yiwu, orașul va lansa în 1 iulie o bază de date care poate fi verificată de utilizatori, aceasta urmând să conțină informații despre delincvenți din întreaga țară. Baza de date va cuprinde persoane care au fost condamnate, supuse unor ordine de restricție sau încarcerate pentru violență domestică începând cu anul 2017.

Baza de date este primul de acest fel în China, oficialii asigurând publicul că îngrijorările legate de viața privată au fost luate în considerare.

Cei care vor să folosească baza de date vor fi nevoiți să își furnizeze identitatea precum și a persoanei cu care vor să se căsătorească și li se va cere să semneze un contract de confidențialitate, autoritățile avertizând că folosirea informațiilor obținute în orice alte scopuri decât luarea unei decizii privind starea civilă va „suporta consecințele legii”.

Utilizatorii vor putea efectua căutări de două ori pe an pentru a verifica înregistrările a cel mult două persoane.

Măsura a fost anunțată după o creștere a cazurilor de violență domestică în timpul perioadei de carantină impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19.

Experții sunt rezervați cu privire la inițiativă, subliniind că multe cazuri de violență domestică nu sunt raportate și adesea polițiștii sunt reticenți în a înregistra plângerile.