Rusia a celebrat Ziua Victoriei din al Doilea Război Mondial, cea mai mare sărbătoare națională, cu tradiționala paradă militară din Piața Roșie din Moscova după ce aceasta a fost amânată de la data oficială de 9 mai datorită temerilor legate de pandemia de COVID-19, relatează The Moscow Times.

Vladimir Putin la parada de Ziua VictorieiFoto: Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia Images

În pofida coronavirusului care a infectat 606.881 de persoane în Rusia, provocând peste 8.500 de decese, mii de membri ai forțelor armate au mărșăluit prin Moscova pentru a marca a 75-a aniversare a victoriei asupra forțelor naziste din al Doilea Război Mondial.

Unitățile militare care au luat parte la paradă au fost plasate în carantină în săptămânile premergătoare pentru a evita contactul cu oricine care nu este implicat direct în eveniment. 13.000 de militari din toate ramurile forțelor armate, 234 de vehicule blindate și 75 de avioane au participat la parada din Moscova. Pe lângă forțele militare ruse au fost prezente și unități din majoritatea fostelor republici sovietice, precum și din China, Mongolia, India și Serbia, notează BBC.

Parada din acest an este specială pentru președintele rus Vladimir Putin întrucât peste o săptămână este data oficială a referendumului pentru adoptarea modificărilor constituționale care i-ar permite să rămână la putere până în 2036, deși votatul efectiv va începe de mâine, rușii putând să se prezinte la urne între 25 iunie și 1 iulie, o decizie motivată de biroul electoral ca fiind necesară pentru a evita aglomerația la secțiile de vot pe fondul pandemiei de COVID-19.

Comemorarea anuală din Piața Rosie reprezintă o ocazie pentru Putin de a anima sentimentele patriotice într-o manieră reminiscentă perioadei sovietice, acesta reinstaurând de-a lungul timpului mai multe simboluri din perioada Războiului Rece.

Parade militare au fost organizate și în alte orașe din Rusia, printre care și „orașele erou” care au asistat la cele mai grele lupte din „Marele Război Patriotic” împotriva naziștilor, denumirea dată de ruși celui de-al Doilea Război Mondial.

Mai mulți lideri mondiali printre care reședintele francez, Emmanuel Macron, și cel chinez, Xi Jinping, erau așteptați să asiste la parada ce trebuia să aibă loc în 9 mai însă datorită pandemiei de COVID-19 președintele sârb, Aleksandar Vucic și cel al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, au fost printre puținii șefi de stat care au participat la parada organizată miercuri.