Unul din patru cetățeni ai Uniunii Europene consideră că este acceptabil să mituiască ocazional un funcționar public pentru a grăbi rezolvarea unor probleme administrative urgente, arată un sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale publicat miercuri, relatează Politico.

eurobarometru coruptieFoto: Comisia Europeana

Sondajul realizat de agenția Uniunii Europene a găsit că aproape jumătate din cetățenii europeni cu vârsta sub 30 de ani nu văd o problemă cu mituirea unui oficial, deși există diferențe majore între diferitele țări membre în ceea ce privește nivelul de corupție considerat acceptabil.

Deși peste jumătate din persoanele chestionate în Slovacia, Cehia și Croația - și 48% în Franța - declară că ar lua în considerare apelarea la mită atunci când au de-a face cu angajați ai statului, doar una din cinci persoane sau mai puține afirmă același lucru în Suedia, Finlanda, Malta și Portugalia.

În ceea ce privește drepturile omului, sondajul a găsit că în 11 din cele 27 de state membre ale Uniunii cel puțin 50% din indivizii chestionați sunt de acord sau „puternic” de acord că încălcarea acestora nu reprezintă o problemă în țara lor, susținând în schimb că este un lucru care se întâmplă în alte părți.

Nouă din zece respondenți au declarat că drepturile omului sunt importante pentru a crea o societate corectă în țara lor, procentul variind de la 76% în Ungaria la 96% în Malta iar două treimi sunt de părere că drepturile omului au însemnătate în viața lor cotidiană.

Peste două treimi cred că unii profită în mod incorect de drepturile omului și o treime sunt de acord că „doar persoanele care nu merită drepturi beneficiază de ele, precum criminalii sau teroriștii”, o opinie mai întâlnită în rândul populației cu vârsta de peste 65 de ani.

Sondajul a fost realizat în 29 de țări europene - cele 27 de state membre UE, Regatul Unit și Macedonia de Nord.

Citește și: