Prăbușirea aeronavei Airbus A320 a companiei PIA, în 22 mai, în Karachi - o dramă în care și-au pierdut viața 97 de oameni - a fost provocată de "neglijența" piloților, care discutau de coronavirus, și de controlorii aerieni, a afirmat miercuri ministrul pakistanez al Aviației, citat de AFP.

Avion prabusit in KarachiFoto: Captura YouTube

"A existat neglijență de ambele părți", a declarat Ghulam Sarwar Khan, care a prezentat un prim raport al accidentului în fața Parlamentului. "Pilotul a ignorat instrucțiunile controlorilor aerieni, care la rândul lor nu au raportat daunele" provocate avionului de o primă tentativă ratată de aterizare, a afirmat el.

În toată faza de aterizare, "pilotul și copilotul nu erau concentrați și în toată conversația au vorbit de corona. Virusul era în mintea lor, familiile le erau infectate și discutau" despre acest subiect, a povestit Khan, pe baza înregistrărilor din cutiile negre ale avionului, analizate în Franța.

"Când (pilotul) a atins punctul de aterizare, turnul de control i-a spus +sunteți prea sus, trebuie să coborâți+. A ascultat rapid apelul și a spus: +voi ieși". Apoi a reînceput să discute despre coronavirus", a continuat ministrul care a acuzat un "exces de încredere" al piloților și lipsa de "concentrare".

Avionul, cu trenul de aterizare retras, a avut o primă tentativă de aterizare iar motoarele au atins solul de trei ori, înainte de a redecola pentru o a doua tentativă, potrivit lui Ghulam Sarwar Khan.

Turnul de control "ar fi trebuit să informeze (piloții) când a văzut avionul atingând solul cu motoarele și a remarcat incendiul de la motoare, dar nu a făcut acest lucru", a precizat el.

În cele din urmă, avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială. 97 dintre cele 99 de persoane aflate la bord, între care 8 membri ai echipajului, au murit.

A320 al Pakistan International Airlines efectua o cursă Londra - Karachi.

Citește și: