Negocierile "avansează" asupra planului de relansare post-pandemie al Uniunii Europene, a afirmat preşedintele francez, Emmanuel Macron, la sosirea marţi seară într-o vizită în Regatul Ţărilor de Jos pentru discuţii cu premierul Mark Rutte, notează AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Olanda se numără printre cele patru state (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) care sunt foarte rezervate în legătură cu proiectul acestui plan - stabilit deocamdată la 750 miliarde de euro -, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul Uniunii, cele mai afectate de pandemie.

Mark Rutte l-a primit pe preşedintele Franţei în cursul serii la Haga pentru o întrevedere, urmată de un dineu de lucru, înaintea unui summit extraordinar cu prezenţa fizică a liderilor celor 27 de ţări ale UE, la 17 şi 18 iulie, la Bruxelles, pentru a încerca să găsească un acord asupra planului uriaş de relansare a economiei europene.

Cei doi lideri nu au făcut declaraţii în faţa reprezentanţilor presei, dar amândoi "cred în această solidaritate care face Europa noastră", a scris într-un mesaj pe Twitter Emmanuel Macron înainte de întâlnirea cu prim-ministrul olandez.

"Până la Consiliul European din iulie, trebuie să îi convingem pe partenerii noştri pe baza acestui acord franco-german. Negocierile avansează şi fiecare trebuie ascultat", a adăugat el, potrivit Agerpres.