Muzeul de artă asiatică din San Francisco a înlăturat bustul fostului președinte al Comitetului Olimpic Internațional, Avery Brundage, considerat una dintre cele mai emblematice figuri ale Comitetului, dar cunoscut și pentru „opinii rasiste și antisemite”, și-a justificat directorul muzeului demersul, potrivit AFP.

Avery BrundageFoto: Anefo

"Avery Brundage, a cărei colecție constituie nucleul acestei instituții, a adoptat opinii rasiste și antisemite", a scris Jay Xu într-o scrisoare deschisă publicată acum câteva zile pe site-ul muzeului.

"I-am retras numele din inițiativele muzeului, dar încă nu abordăm istoria noastră într-o manieră complet deschisă și transparentă. Numai prin condamnarea publică a rasismului putem deveni o sursă și mai mare de vindecare și conexiune „cu lumea”, a adăugat el.

Peste 8.000 de lucrări expuse la muzeu provin din moștenirea Brundage, care a murit în 1975, la vârsta de 87 de ani. Timp de 48 de ani, vizitatorii au trecut pe lângă bustul acestui fost industrial american, care a fost și președintele CIO între 1952 și 1972.

În timpul mandatului său, sportivii americani Tommie Smith și John Carlos au fost excluși de la Olimpiada din Mexico City din 1968 pentru sprijinul manifestat în timpul ceremoniei de premiere pentru mișcarea ”Black Power”.

La Jocurile de la Munchen din 1972, Brundage a refuzat să anuleze evenimentele rămase după ce teroriștii au ucis 11 sportivi israelieni.

Un fervent adversar al intrării Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, el a insistat ca SUA să nu boicoteze Jocurile Olimpice din 1936 din Germania nazistă.