Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat marți populația despre criza economică care va veni, anunțând măsuri suplimentare de sprijin, dar și o creștere a impozitului pe veniturile mari.

Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Astfel, pentru veniturile de peste cinci milioane de ruble (64.240 de euro la rata actuală) impozitul va crește de lan 13% la 15% din 2021. De asemenea, liderul rus anunță ajutoare extinse și subvenții acordate gospodăriilor cele mai afectate de criza economică.

Renunțarea la cota unică de 13% vine cu o săptămână înainte de un referendum constituțional care i-ar putea permite liderului rus să rămână la putere după 2024.

"A început o recesiune globală, o cădere a economiei mondiale, a cărei consecință și profunzime rămân de stabilit", a spus Putin într-un discurs televizat.

Dar președintele a lăudat și performanța Rusiei în fața epidemiei: prin închiderea rapidă a granițelor, țara „a economisit timp prețios” și „a salvat zeci de mii de vieți”, a spus Vladimir Putin, afirmând că au fost efectuate 17 milioane de teste Covid-19.

Rusia a înregistrat până în prezent 599.705 de cazuri și 8.359 de decese cauzate de coronavirus.

Guvernul a explicat cifrele sale scăzute de mortalitate, comparativ cu țările occidentale, prin faptul că a numărat doar decesele care au avut drept cauză principală, după autopsie, coronavirusul.