17 țări de pe continent interzic acum sau limitează intrarea cetățenilor portughezi pe teritoriile lor, din cauza creșterii cazurilor de Covid-19 observate în ultimele zile în Portugalia. Guvernul de la Lisabona intenționează să răspundă cu măsuri de reciprocitate, scrie Rador citând Courrier International.

PortugaliaFoto: Jorge Castellanos/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Revenirea Covid-19 în Portugalia ia o întorsătură diplomatică neașteptată. „Guvernul amenință să riposteze împotriva țărilor care le interzic portughezilor să intre pe teritoriul lor”, a anunțat „Jornal de Notícias” pe 19 iunie.

Pe lângă Marea Britanie, Norvegia și Islanda, alte 14 țări ale Uniunii Europene, în principal cele din nordul și estul continentului, le interzic acum portughezilor intrarea pe teritoriul lor sau le impun carantină şi testare obligatorie. Motivul? Creșterea îngrijorătoare a cazurilor pozitive la coronavirus de mai bine de o săptămână.

În decursul a 24 de ore, au fost identificate peste 430 de noi infecții, cele mai multe în regiunea Lisabona, singura din țară care a fost pusă în alertă portocalie de către autoritățile sanitare.

Între timp, ministrul portughez al Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva, nu apreciază faptul că 17 țări îi trimit înapoi cetățenii. Acestea sunt obstacole care, în opinia sa, „contravin” spiritului Uniunii Europene, care a cerut restabilirea libertății de mișcare pe 15 iunie.

Potrivit ministrului, „Portugalia își rezervă dreptul de a aplica principiul reciprocității” și, prin urmare, de a-și bloca frontiera pentru cetățenii proveniţi din cele 17 țări care nu mai acceptă (sau nu doresc) portughezii pe pământul lor. De altfel, Comisia Europeană a fost sesizată să se asigure că nu se comite niciun act de discriminare.

„Portugalia a efectuat mult mai multe teste decât majoritatea țărilor europene”, acționând astfel „într-o manieră prudentă și transparentă”, subliniază ministrul, conform ziarului „Jornal de Notícias”. Guvernul portughez consideră că țara este, prin urmare, o victimă a strategiei sale.