China, al doilea cel mai mare fabricant de arme de pe planetă, va adera la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA), o decizie care „va întări pacea” în lume, a dat asigurări Beijingul, luni, potrivit ziarului La Libre Belgique, citat de Rador.

Armata ChinaFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Tratatul, adoptat în 2013 de ONU și intrat în vigoare anul următor, prevede că fiecare țară semnatară evaluează înaintea oricărei tranzacții dacă armele vândute riscă să fie utilizate pentru a ocoli un embargo internațional, să fie deturnate în folosul criminalilor sau încalcă drepturile omului.

Armele acoperite de tratat merg de la pistoale până la avioane și nave de război, trecând prin rachete.

Aderarea Chinei la acest tratat, aprobată sâmbătă de principalul organ legislativ al țării, este o măsură importantă „pentru susținerea multilateralismului”, a spus în fața presei un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Statele Unite, principalul furnizor de arme al planetei, a semnat acest tratat sub președinția lui Barack Obama, dar Congresul nu l-a ratificat niciodată.

Anul trecut, președintele american Donald Trump l-a respins, arătându-și din nou neîncrederea față de tratatele internaționale.

China „își va continua eforturile pentru menținerea și întărirea păcii și stabilității în lume și în regiune”, a adăugat Zhao, dând asigurări că gigantul asiatic „a controlat tot timpul strict exportul de produse militare”.

Potrivit unui studiu realizat în ianuarie de Institutul internațional de cercetări asupra păcii (Sipri) cu sediul la Stockholm, China este de acum al doilea fabricant de arme din lume, după Statele Unite.