Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni "jocul periculos" al Turciei în Libia, văzând în acesta o ameninţare directă pentru regiune şi pentru Europa, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

"Consider astăzi că Turcia joacă în Libia un joc periculos şi contravine tuturor angajamentelor sale asumate în cursul conferinţei de la Berlin", a afirmat el la finalul unei întrevederi cu omologul său tunisian Kais Saied la Palatul Elysee.

Şeful statului francez a precizat că a ţinut "acelaşi discurs" în cursul unei convorbiri telefonice luni după-amiază cu preşedintele american Donald Trump. "Este în interesul Libiei, al vecinilor săi, al întregii regiuni, dar şi al Europei", a adăugat el.

Emmanuel Macron a cerut "să se pună capăt ingerinţelor străine şi acţiunilor unilaterale ale celor care pretind să câştige noi poziţii în favoarea războiului" în Libia.

Turcia a devenit principalul susţinător internaţional al Guvernului de uniune naţională GNA de la Tripoli, care a preluat la începutul lunii iunie controlul asupra întregului nord-vest al Libiei, respingând forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, potrivit Agerpres.