Vânzările de locuințe din SUA au scăzut la cel mai scăzut nivel în mai mult de 9 ani și jumătate în mai, întărind așteptările unei contracții accentuate a zonei imobiliare în al doilea trimestru, în urma perturbărilor cauzate de pandemie, anunță Reuters.

Coronavirus SUAFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Raportul Asociației Naționale a Agenților Imobiliari apărut luni a indicat și cea mai mică creștere anuală a prețurilor caselor din mai mult de opt ani. Reducerea vânzărilor de locuințe este urmarea restricțiior din martie și aprilie.

Economiștii consideră că migrația spre suburbii ar putea ușura o parte din deficitul de locuințe. Un sondaj printre constructorii de case a arătat o cerere puternică în iunie pentru locuințe unifamiliale în suburbii.

Vânzările de locuințe unifamiliale au scăzut cu 24,8% în mai față de un an în urmă, în timp ce casele multifamiliale au scăzut cu 41,4%.

Prețul mediu existent al caselor a crescut cu 2,3% în ultimul an, la 284.600 dolari în mai, cel mai redus câștig din februarie 2012.

Economiștii prognozează că investițiile rezidențiale vor scădea cu o rată anuală de 20% în trimestrul doi, ceea ce ar contribui la reducerea produsului intern brut cu 37,5%.

Economia s-a contractat cu 5% în primul trimestru, cea mai puternică redcuere de la Marea Recesiune 2007-2009, potrivit Mediafax.