Statele Unite au cerut luni „eliberarea imediată” a celor doi canadieni inculpați pentru spionaj în China, denunțând acuzațiile la adresa lor drept „politice și fără niciun fundament”, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Statele Unite sunt alături de Canada și cer Beijingului eliberarea imediată a celor doi bărbați”, Michael Kovrig și Michael Spavor, „și resping utilizarea detenției lor nejustificate pentru a intimida Canada”, a transmis șeful diplomației americane, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Procurorii chinezi au anunțat, vinerea trecută, că au pus sub acuzare doi cetățeni canadieni, reținuți de aproape doi ani sub suspiciunea de spionaj, un caz care a provocat un scandal diplomatic între Ottawa și Beijing.

Michael Kovrig, un fost diplomat, și Michael Spavor, un om de afaceri, au fost reținuți la sfârșitul lui 2018, după ce Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, la cererea Statelor Unite, aceasta fiind acuzată de fraudă și încălcarea sancțiunilor impuse de SUA Iranului.

Autoritățile de la Beijing au cerut în mod repetat eliberarea lui Meng și au avertizat Canada că s-ar putea confrunta cu consecințe din cauza ajutorului acordat Statelor Unite.

Ministerul de Externe chinez a anunțat în luna decembrie a anului trecut că a finalizat investigația în cazul celor doi canadieni și a predat cazul procurorilor.

Punerea oficială sub acuzare a celor doi înseamnă că aceștia vor putea fi prezentanți instanței, aceștia fiind acuzați de spionaj și furnizarea de informații unor entități din afara Chinei.

Canada a calificat arestările drept „arbitrare”, surse diplomatice și experți afirmând că autoritățile de la Beijing i-au reținut pe Kovrig și Spavor pentru a pune presiune asupra guvernului canadian.

Luna trecută, Meng, directoarea financiară a Huawei și fiica fondatorului gigantului telecom, a pierdut în instanță un proces în care cerea respingerea extradării în Statele Unite. Aceasta a făcut apel la decizie, potrivit unor documente judiciare publicate săptămâna trecută.