Procurorii ruși au cerut luni o sentință de 6 ani de închisoare pentru aclamatul regizor de teatru și film Kirill Serebrennikov, acuzat de deturnare de fonduri într-un proces controversat care a atras critici puternice atât în Rusia cât și străinătate, relatează The Moscow Times.

Kirill SerebrennikovFoto: Anton Denisov / Sputink / Profimedia Images

Serebrennikov este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat alături de colegii săi și deturnarea a peste două milioane de dolari alocați de către stat pentru un proiect teatral denumit Platforma. Regizorul insistă că fondurile au fost folosite legal și cataloghează acuzațiile ca fiind „absurde”.

Directorul în vârstă de 50 de ani al Centrului Gogol din Moscova a fost reținut în august 2017 iar în primăvara anului trecut a fost ridicată măsura arestului la domiciliu, permițându-i-se să circule liber.

Procesul acestuia a atras atenția internațională, cereri pentru eliberarea sa fiind formulate de către mediile artistice de pretutindeni, de la Hollywood la Cannes.

Serebrennikov a fost numit director al micului teatru de stat Gogol în 2012, reușind transformarea sa într-unul din cele mai apreciate teatre din Moscova și un favorit al intelectualilor liberali.

Însă operele regizorului au înfuriat conservatorii culturali din Rusia care cred că merge prea departe prin folosirea frecventă a nudității pe scenă, limbajul obscen și adaptarea modernă a unor autori clasici.