Un doctor sirian acuzat de crime împotriva umanității și tortură în cadrul unei închisori din Damasc a fost arestat în Germania unde acesta locuia din 2015, a anunțat luni parchetul federal german potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alaa M. a fost arestat în 19 iunie în Hessa pe baza unui mandat de arestare emis de un judecător federal. Medicul este acuzat de crime împotriva umanității comise în 2011 împotriva unui protestatar torturat până și-a pierdut viața într-o închisoare a serviciilor secrete siriene.

Alaa M. a lucrat ca doctor în închisoarea serviciilor secrete fiind suspectat de torturarea unui bărbat reținut pentru participarea la o demonstrație împotriva regimului de la Damasc.

După încheierea interogării bărbatul a suferit un atac de epilepsie, un alt deținut solicitând chemarea unui doctor pentru a-i acorda asistență, potrivit procurorilor germani.

„După sosirea lui M., acesta l-a lovit brusc pe pacient cu o țeavă de plastic”, afirmă rechizitoriul procurorilor.

„Chiar și după ce victima a căzut la pământ, Alaa M. a continuat să îl lovească și bată. A doua zi starea de sănătate a victimei s-a deteriorat considerabil”, continuă procurorii.

Potrivit acestora doctorul s-a întors apoi însoțit alături de un alt medic și ambii au continuat să lovească deținutul până când și-a pierdut cunoștința, acesta decedând ulterior.

Alaa M. a părăsit Siria în 2015 și a ajuns în Germania, la fel ca sute de mii de alți sirieni, unde s-a angajat ca doctor.

Doi foști ofițeri ai serviciilor de informații siriene sunt de asemenea judecați în Germania fiind acuzați de crime împotriva umanității și complicitate la comiterea de crime împotriva umanității pentru rolul avut în moartea a zeci de sirieni într-un centru de detenție și torturarea a mii de alte persoane.