Poliția Metropolitană a ajuns în vizorul Agenției guvernamentale Independent Police Complaints Commission după ce în spațiul public au apărut imagini cu polițiști care imobilizau un bărbat de culoare cu genunchiul pe față în timp ce îi puneau cătușele, relatează The Guardian.

imobilizare cu genunchiul pe fata LondraFoto: Captura YouTube

Scandalul vine după ce Poliția Metropolitană a trebuit să mai dea o serie de declarații în fața aceleiași agenții pentru un incident separat, în care ofițerii i-au dat în față unui bărbat de culoare cu spray lacrimogen la distanță mică .

Imaginile video arată cum un tânăr de 18 ani din Hackney strigă ”Nu opun rezistență” și ”Nu am făcut nimic” înainte ca un polițist să îi preseze fața cu genunchiul.

Un membru al publicului a filmat incidentul în timp ce poliția îl arestează pe tânăr, care era cu bicicleta împreună cu alți doi.

Poliția a spus că imaginile video nu furnizează întregul context al interacțiunii dintre tânăr și polițiști.

Incidentul a avut loc pe 22 aprilie în jurul orei locale 9 p.m, în apropiere de locul în care un alt bărbat de culoare, Rashan Charles a murit în 2017 după ce a fost urmărit și imobilizat de polițiști.

Referindu-se la imaginile în care ofițerul de poliție îi pune genunchiul pe față tânărului, Poliția a spus că ofițerii erau ”patrule proactive” care interveneau în urma unor tensiuni între bande și violențe recente, iar cei trei bărbați au ignorat cererile repetate de a se opri.

”Un tânăr de 18 ani a fost oprit cu scopul de a fi căutat de arme”, a spus purtătorul de cuvânt.

”A fost încătușat și pus la pământ în încercarea de a diminua orice potențiale probleme pe care le-ar putea prezenta prezența vreunei arme. După terminarea percheziției, nu a fost găsită nicio armă, iar bărbatul a fost liber să plece. Nu a fost arestat.

Acum se află în evaluare o plângere formală făcută de un membru al publicului.

Martorul a spus: ”Aproape nimeni nu era pe stradă din cauza măsurilor de carantină și deodată o mașină de poliție nemarcată se oprește, polițiștii îl dau jos pe puști de pe BMX, iar în timp ce-l imobiliza o altă mașină a oprit iar un polițist a spus ”am prins unul”. Scena părea violentă și agresivă. Părea greșit. Mă așteptam să fie un răspuns la infracțiune serioasă”.