Parlamentul European a condamnat vineri folosirea de „cuvinte defăimătoare și pline de ură” de către premierul ceh Andrej Babis împotriva eurodeputaților aflați în misiune în țara sa pentru a cerceta un presupus conflict de interese al lui Babis legat de alocarea de fonduri europene, potrivit AFP.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

Președintele acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier (PPE, dreapta), în fruntea unei delegații de șase persoane care a vizitat Cehia în februarie, a denunțat, joi, în timpul dezbaterilor "presiuni enorme” suferite în timpul acestei misiuni.

"A trebuit să ne confruntăm cu un nivel fără precedent de agresiune", a spus ea, adăugând că mai mulți membri ai misiunii "au primit amenințări de la vârful guvernului".

Misiunea a estimat, în special, că „în această țară nu a existat niciun sistem sau mecanism eficient pentru a preveni situațiile de conflict de interese” în alocarea fondurilor europene.

Misiunea a avut loc în paralel cu un audit al Comisiei Europene privind un posibil conflict de interese între activitățile politice și antreprenoriale ale lui Babis. Primul ministru a făcut o avere creând grupul Agrofert (industria alimentară, produsele chimice, mass-media).

Babis este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor pentru a-și crea complexul hotelier și agricol „Cuibul berzei” în apropiere de Praga în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.

Babis a respins anul trecut auditul Comisiei Europene, în care e acuzat de conflict de interese, dar și acuzațiile de fraudă cu fonduri europene, pentru care Bruxellesul îi cere să returneze 17,4 milioane de euro. În plus, UE mai pregăteşte și un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro.