Premierul Indiei, Narendra Modi, pare să minimalizeze confruntarea cu trupele chineze în regiunea himalayană disputată de la granița dintre cele două țări, în urma căreia au murit 20 de oameni și au fost răniți peste 70, spunând vineri că nu a fost nicio intruziune a graniței țării sale, relatează Reuters.

Narendra ModiFoto: Handout / AFP / Profimedia

”Nimeni nu a trecut granița noastră și nici nu e cineva acolo, precum nici punctele noastre de control nu au fost capturate”, a spus Modi, referindu-se la zona disputată de graniță Ladakh, unde la începutul săptămânii a avut loc prima confruntare militară cu victime în ultimii 45 de ani între cele două puteri nucleare asiatice.

India și China încearcă să calmeze tensiunile cu discuțiile la nivel militar pentru a încerca să deescaladeze situația.

Dar comentariile lui Modi au contrastat cu cele ale guvernului făcute anterior.

Miercuri, ministrul de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a spus unui diplomat chinez că disputa s-a iscat după ce ”partea chineză a încercat să ridice o structură în valea Gallowan pe partea noastră a LAC (Line of Actual Control)”, potrivit unei declarații a Ministerului.

Vineri seară, anumite partide de opoziție s-au întrebat de ce guvernul nu a fost mai bine pregătit.

Tot vineri, o sursă din guvernul Indiei a spus că China a eliberat 10 soldați indieni capturați în timpul luptelor.

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a negat că au existat soldați ai Indiei în custodia Chinei.

”Din ceea ce știu eu, China nu a capturat niciun membru al personalului chinez”, a spus Zhao.

Potrivit unei surse din cadrul guvernului indian, 76 de indieni au fost răniți în timpul confruntării și au fost spitalizați.

”Niciunul nu este în stare critică”, a spus sursa.

Citește și: