Serbia va organiza duminică primele alegeri naționale din Europa de la introducerea carantinei pe continent în urmă cu 3 luni, urmând ca alegătorii să primească măști de protecție la secțiile de votare, relatează Reuters.

Coronavirus SerbiaFoto: Koca Sulejmanovic / Alamy / Profimedia

Sondajele arată că partidul de guvernământ al președintelui Aleksandar Vucic, Partidul Progresului, este cotat să obțină peste 50% din voturi la scrutinul legislativ pe fondul percepției că executivul a gestionat eficient pandemia și a ajutoarelor sociale acordate pentru a atenua impactul economic.

Autoritățile de la Belgrad au raportat până acum 12.616 cazuri confirmate de COVID-19 și 258 de decese.

„Dacă aș avea 1.000 de voturi i le-aș da pe toate lui Vucic. El ne-a făcut mândri să fim sârbi. A gestionat epidemia de coronavirus mult mai bine decât liderii din alte țări”, afirmă Pero Ciganovic, un pensionar în vârstă de 78 de ani.

Fiecare pensionar a primit un ajutor în valoare de 130 de euro în timp ce celorlalți cetățeni adulți li s-au acordat 100 de euro pentru a atenua efectele carantinei, guvernul anunțând și un plan de recuperare economică de 5,1 miliarde de euro pentru mediul de afaceri.