Premierul Indiei, Narendra Modi, susține că yoga ajută la construirea unui „scut” imunitar împotriva coronavirusului în contextul extinderii pandemiei de COVID-19 în țara cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, relatează AFP.

Narendra ModiFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Știm cu toții că nimeni din lume nu a reușit să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19 sau a coronavirusului”, a declarat premierul Indiei într-o înregistrare video publicată joi, cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Yoga de duminică.

„Din acest motiv, deocamdată doar o imunitate puternică poate să se comporte ca un scut protectiv sau un bodyguard pentru noi și persoanele iubite (...) yoga este un prieten de nădejde în construirea acestui scut protectiv”, a continuat Modi în videoclipul postat pe canalul său de Youtube.

De la venirea la putere în 2014, Modi a fost un susținător înfocat al practicilor și tratamentelor indiene tradiționale, convingând Națiunile Unite să declare 21 iunie Ziua Internațională a Yoga.

Pentru această zi, care de regulă implică mulțimi mari de oameni strânși în locuri publice pentru sesiuni de yoga, Modi a cerut practicanții să „rămână înăuntru” în acest an datorită pandemiei de COVID-19.

Ministerul Indian al Medicinei Tradiționale a publicat recent o serie de sfaturi despre cum Ayurveda, sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor, sau homeopatia tradițională indiană pot ajuta în lupta cu coronavirusul.

Însă mulți experți medicali, inclusiv Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite, au avertizat că „nu există dovezi științifice că aceste remedii alternative pot preveni infecția cu coronavirusul sau vindeca boala cauzată de acesta”.

India este în prezent a patra cea mai afectată țară la nivel mondial ca număr al infecțiilor cu noul coronavirus, autorităție raportând 380.532 de cazuri confirmate și 12.573 de decese, potrivit ultimelor cifre făcute publice.