Vladimir Putin a publicat un lung editorial în care acuză Occidentul de "revizionism" anti-rusesc în privința celui de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înaintea celebrărilor din Rusia care marchează 75 de ani de la victoria sovietică împotriva naziștilor, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Această victorie și moartea a 27 de milioane de sovietici se află în centrul discursului patriotic și de putere al președintelui rus. O mare defilare urmează să marcheze evenimentul în 24 iunie, la Moscova, în locul tradiționalei parade din 9 mai, amânată din cauza epidemiei de coronavirus.

"Revizionismul istoric ale cărui manifestări le observăm în Occident, privind în primul rând al Doilea Război Mondial și problematica sa, este un lucru periculos" deoarece destabilizează "principiile unei dezvoltări pașnice" a lumii, așa cum au fost ele stabilite în 1945 de Aliați, a acuzat Putin, în paginile The National Interest, o publicație conservatoare din Statele Unite.

În acest articol, președintele rus repetă acuzațiile la adresa europenilor, în frunte cu Polonia, potrivit cărora se încearcă a face din URSS o țară la fel de responsabilă ca Germania nazistă pentru război, în condițiile în care cele două puteri totalitare au semnat un pact secret pentru împărțirea Europei de Est, în special a Poloniei. Este vorba de pactul Ribbentrop - Molotov, cunoscut și ca pactul Hitler-Stalin, prin care România a rămas fără Basarabia.

Luând ca țintă încă o dată Varșovia și o rezoluție recentă a Parlamentului European care denunță invadarea și împărțirea Poloniei în septembrie 1939, președintele rus a susținut din nou că URSS nu avea altă alegere deoarece britanicii și francezii cedaseră deja în fața naziștilor, prin acordurile de la Munchen din 1938 și a acuzat Polonia că a torpilat crearea unei alianțe între Paris, Londra și Moscova.

În opinia sa, "vina pentru tragedia pe care a suferit-o Polonia (cu dubla invazie germano-sovietică) aparține integral autorităților poloneze", pe care le acuză de complicitate cu Hitler în lunile precedente invaziei.

Vladimir Putin crede că punerea în discuție a rolului jucat de sovietici în al Doilea Război Mondial contribuie la subminarea fundamentelor ordinii internaționale născute în 1945 și bazată pe ONU.

El a făcut de asemenea un nou apel pentru un summit al celor Cinci - membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, Rusia, China, Franța, Regatul Unit, Statele Unite - în condițiile în care "lumea traversează vremuri turbulente".

Pe agendă, Putin a citat criza economică născută din pandemia de coronavirus.

"Aptitudinea noastră de a lucra împreună și concertat în calitate de parteneri reali va determina severitatea impactului pandemiei și viteza cu care economia mondială va ieși din recesiune", a scris el.

Putin a propus acest format la începutul anului, Potrivit Moscovei, ceilalți lideri au fost de acord cu principiul, dar niciun calendar nu a fost fixat.