Preşedintele american Donald Trump, care a suferit o a doua înfrângere în ultimele patru zile la Curtea Supremă, a declarat joi că intenţionează să alcătuiască o listă actualizată cu potenţiali candidaţi conservatori pentru Înalta Curte, după ce una din politicile sale dure în domeniul imigraţiei a fost oprită de judecători, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pe baza deciziilor care sunt date acum, această listă este mai importantă ca niciodată”, a scris pe Twitter Donald Trump, care urmăreşte să fie reales pe 3 noiembrie pentru un nou mandat la Casa Albă.

Donald Trump a reuşit să îşi consolideze poziţia în rândul conservatorilor din Partidul Republican în mai 2016 când, în calitate de candidat prezidenţial, a dezvăluit o listă de candidaţi la Curtea Supremă. Trump, care a numit judecători conservatori în sistemul judiciar federal de la preluarea funcţiei în 2017, a declarat că îşi va actualiza până la 1 septembrie lista de candidaţi pentru Înalta Curte, întocmită de activişti conservatori în domeniul juridic.

Preşedintele republican a menţionat în mod special drept prioritară protejarea dreptului de a purta armă, în conformitate cu al doilea amendament al Constituţiei Statelor Unite, o chestiune importantă pentru bazinul alegătorilor săi conservatori.

„Avem nevoie de mai mulţi judecători sau vom pierde al doilea amendament şi restul”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Trump a atacat Curtea Supremă după ce joi aceasta i-a blocat demersul de a anula un program care protejează sute de mii de tineri imigranţi care au intrat ilegal în SUA.

Preşedintele american a făcut două numiri la Curtea Supremă: Neil Gorsuch în 2017 şi Brett Kavanaugh în 2018. În decizia Curţii de joi, ambii au fost de partea liderului de la Casa Albă.

„Aceste decizii oribile şi impuse politic ale Curţii Supreme sunt lovituri trase direct în oamenii care sunt mândri să se numească republicani sau conservatori”, a mai scris pe Twitter.

Săptămâna aceasta a fost pentru a doua oară când judecătorul conservator John Roberts s-a pronunţat împotriva lui Trump într-un caz important, după decizia de luni care a constatat că lucrătorii homosexuali şi transgender sunt protejaţi conform legii federale privind ocuparea forţei de muncă. În această hotărâre, Gorsuch s-a numărat printre judecătorii care s-au alăturat deciziei, contrară poziţiei susţinute de Trump.

Citește și:

SUA: Curtea Supremă, o nouă decizie împotriva lui Trump: „Visătorii” nu pot fi deportați

Trump acuză Curtea Supremă a SUA de „decizii oribile și cu încărcătură politică”

SUA: Curtea Supremă recunoaște protejarea persoanelor LGBT de discriminare la locul de muncă

Înfrângere pentru Trump la Curtea Supremă: judecătorii refuză să decidă asupra orașelor „sanctuar”