Cultivatorii de coca, materia primă pentru obținerea cocainei, nu au încetinit ritmul în Columbia, în ciuda limitării generată de epidemia de coronavirus care a paralizat economia, potrivit lui Pierre Lapaque, de la Oficiul de luptă al Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și a criminalității (Undoc), potrivit AFP.

Captura de cocaina (foto arhiva)Foto: diicot.ro

„Putem spune, pe baza informațiilor pe care le avem, că pandemia nu a avut niciun impact asupra producției agricultorilor, deoarece virusul nu le-a afectat teritoriul care e izolat", a declarat reprezentantul local al agenției ONU, într-un interviu acordat AFP.

Undoc a raportat într-un raport publicat miercuri că plantațiile de coca au fost reduse cu 9% în 2019 față de anul precedent în Columbia, cel mai mare producător mondial de cocaină.

Deși arealul a scăzut, producția acestui drog a rămas stabilă din cauza „productivității mai mari a parcelelor”, a spus Lapaque.

Zonele în care se află cea mai mare parte din cele 154.000 de hectare sunt izolate în munți, unde autoritățile ”se remarcă” mai mult prin absența lor și sunt îndepărtate de marile orașe, unde sunt identificate majoritatea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, peste 57.000 de cazuri și 1.800 de morți.