Secretarul general al NATO a anunțat joi deschiderea unei anchete privind incidentul denunțat de Franța cu navele turcești în timpul unei operațiuni de control al embargoului ONU privind livrările de arme în Libia, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Autoritățile militare NATO vor cerceta pentru a clarifica situația și a face lumină" asupra incidentului, a declarat Jens Stoltenberg după o întâlnire a miniștrilor apărării Alianței.

Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.

„Fregata Le Courbet a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei pentru lansarea de atacuri”, a acuzat Ministerul Apărării de la Paris.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia.

Libia traversează o perioadă haotică de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, iar bătălia pentru Tripoli a dus la o implicare sporită a puterilor străine. Ultimele săptămâni au fost marcate de tensiuni între Turcia şi Franţa. Ankara acuză Parisul că îl sprijină pe mareşalul Haftar şi că a fost, în opinia sa, principalul "obstacol" în calea păcii din Libia, în timp ce Franţa consideră intervenţionismul turc "inacceptabil", potrivit Agerpres.

Vizita şefului diplomaţiei turce la Tripoli a fost şi un prilej de evidenţiere a "întoarcerii companiilor turceşti" în Libia, potrivit GNA. Înainte de 2011, firmele de construcţii turceşti ocupau o parte importantă din piaţa libiană, dar proiectele au fost abandonate după răsturnarea regimului Gaddafi.