Iranul a afirmat joi că forțele sale navale au lansat cu succes rachete de croazieră de producție locală în timpul unor exerciții de război efectuate în nordul oceanului Indian și aproape de intrarea în Golful Persic, transmite Reuters.

Test cu racheta anti-nava in IranFoto: Tasnim

Testul vine într-o perioadă în care Statele Unite vrea extinderea embargoului ONU contra armamentului iranian, care va expira în octombrie, potrivit acordului nuclear încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri ale lumii, acord din care Washingtonul s-a retras.

”În timpul exercițiilor, rachete anti-navă cu rază scurtă și lungă au fost trase cu succes de pe țărm și de pe puntea navelor, lovind țintele cu precizie mare”, potrivit agenției semi-oficiale Tasnim.

Noua generație de rachete de croazieră cu o rază de 280 de kilometri au fost testate în timpul exercițiilor forțelor navale iraniene în Golful Oman, de lângă Strâmtoarea Hormuz de la gura Golfului Persic, și în nordul oceanului Indian”, scrie Tasnim.

În aprilie, Iranul susținea că a mărit raza de acțiune a rachetelor sale navale la 700 de kilometri, dar analiștii militari occidentali spun că Iranul exagerează adesea capabilitățile armelor sale.

În urmă cu cinci săptămâni, o rachetă iraniană a lovit o navă de sprijin în cadrul unui exercițiu militar din Golful Oman, ucigând cel puțin un marinar și rănind alți 16.