Poliția federală nu va mai fi trimisă pentru acțiuni în capitala Germaniei datorită noii legi antidiscriminare adoptate de Berlin la începutul lunii, a anunțat ministrul de Interne, Horst Seehofer, potrivit Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primăria Berlinului a adoptat la începutul lunii o lege antidiscriminare controversată care interzice orice fel de discriminare, de la cea bazată pe culoare a pielii, sex, lipsă de competențe în limba germană, boli cronice, venituri, educație sau ocupație.

Deși autoritățile berlineze susțin că noile reguli sunt menite să reducă profilarea pe criterii rasiale, sindicatele polițiștilor au avertizat de crearea unei atmosfere de neîncredere generată de lege.

O dispoziție irită în mod special opozanții noii legi: în cazul în care apar acuzații de discriminare, instituția publică vizată va trebui să dovedească faptul că nu sunt adevărate astfel de acțiuni. Până în prezent, prezumtiva victimă trebuia să demonstreze că a fost discriminată.

„Nu îmi pot expune angajații...unei situații în care ei sunt cei care trebuie să demonstreze că nu au discriminat pe cineva”, a afirmat ministrul de Interne Seehofer, potrivit presei germane.

Când a fost întrebat dacă poliția federală va mai fi desfășurată în Berlin, Seehofer a anunțat că „deocamdată nu”, dar ministerul nu a dat deocamdată semne că polițiștii staționați deja în capitala Germaniei vor fi retrași.

Poliția federală, cu 35.000 de ofițeri în subordine, este distinctă de forțele de ordine locale din cele 16 landuri germane și este însărcinată cu apărarea gărilor, aeroporturilor, clădirilor instituțiilor publice și granițelor.

În plus, polițiștii locali din celelalte landuri sunt adesea trimiși în Berlin pentru evenimente majore. Autoritățile din Bavaria și Baden-Württemberg și-au exprimat propriile îngrijorări privind modul în care noua lege va afecta polițiștii trimiși în capitala Germaniei.

Berlinul este condus de o coaliție de stânga alcătuită din social democrați, verzi și partidul de extrema stângă Die Linke.

REFERINȚĂ: