Parlamentul nu va aproba un acord cu orice preț, au avertizat mai mulți deputați europeni cu privire la negocierile în curs asupra viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au respins intenția Regatului Unit de a negocia numai anumite domenii, în timp ce altele ar fi ignorate.

Dezbatere in PEFoto: europarl.europa.eu

Mai mulți vorbitori au subliniat că ambele părți trebuie să respecte declarația politică, semnată de Regatul Unit și Uniunea Europeană anul trecut, care oferă un cadru clar pentru viitoarea relație. Deputații au solicitat, de asemenea, ca angajamentele să fie îndeplinite în mod precis, în interesul cetățenilor britanici din UE și al cetățenilor UE din Regatul Unit, după cum este prevăzut în Acordul de retragere, obligatoriu din punct de vedere juridic. Parlamentul speră într-un nou impuls pentru încheierea discuțiilor, pentru care mai sunt doar 204 de zile. O rezoluție ce va evalua stadiul negocierilor va fi adoptată joi, urmată de o conferință de presă.

Bugetul pe termen lung al UE și sprijinul pentru redresare în urma COVID-19

În ceea ce privește următorul buget pe termen lung al UE și pachetul de redresare în urma pandemiei de COVID-19, deputații au declarat că este nevoie de decizii urgente, iar următorul pas important este în mâinile Consiliului European: găsirea unei poziții comune în rândul statelor membre. Economia trebuie să revină rapid pe calea cea bună, iar planul de redresare „poate facilita o evoluție pozitivă, însă numai alături de un buget ambițios pe termen lung”.

Mulți deputați au subliniat că propunerea Comisiei este doar minimul necesar. În plus, rolul Parlamentului trebuie consolidat în elaborarea și punerea în aplicare a pachetului de redresare, deoarece „o criză nu poate fi o scuză pentru subminarea democrației”.