Pierrette Herzberger-Fofana, o eurodeputată germană de culoare, a anunţat miercuri, în plenul Parlamentului European, că a depus plângere împotriva Poliţiei din Belgia după ce ar fi fost brutalizată de agenţi de poliţie, informează Mediafax citând site-ul LeVif.be.

Pierrette Herzberger-FofanaFoto: europarl.europa.eu

Eurodeputata Pierrette Herzberger-Fofana, membră a Alianţei 90/Verzi, a declarat că incidentul a avut loc marţi în faţa Gării de Nord din Bruxelles, în timp ce fotografia reţinerea de către poliţişti a doi tineri de culoare.

Preşedintele Parlamentului European, Davide Sassoli, i-a cerut eurodeputatei să ofere detalii despre incident, pentru a putea cere clarificări din partea Poliţiei belgiene.

Eurodeputata germană a explicat că agenţii de poliţie i-au cerut să le dea telefonul cu care îi filmase. Dat fiind că a refuzat, patru agenţi de poliţie ar fi percheziţionat-o şi i-au confiscat telefonul mobil. Pierrette Herzberger-Fofana a precizat că poliţiştii nu au crezut-o când le-a spus că este eurodeputată, iar când şoferul ei le-a confirmat ulterior acest lucru au avertizat că vor depune plângere la Parlamentul UE.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei belgiene a declarat pentru agenţia Reuters că acest caz este investigat, subliniind că nu a fost folosită violenţa.

Moartea afro-americanului George Floyd, pe 25 mai, în timp ce era imobilizat de agenţi de poliţie în oraşul american Minneapolis a generat proteste violente în Statele Unite şi în alte ţări.