Un politician înstărit din Ucraina a făcut public un manuscris din colecția sa privată despre care afirmă că este un fragment din Biblia Gutenberg, prima carte tipărită din lume, relatează Reuters.

Biblie GutenbergFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Biblia Gutenberg a fost realizată cu ajutorul tiparului cu litere mobile inventat de Johannes Gutenberg în Germania în timpul secolului XV. Doar câteva volume s-au păstrat iar cercetătorii depun eforturi uriașe pentru a descoperi informații despre fragmentele dispersate.

Parlamentarul ucrainean Viktor Medvedchuk și-a trecut manuscrisul în declarația de avere devenită obligatorie pentru oficialii aleși ca urmare a unei reforme anticorupție din 2016.

Vinerea trecută acesta le-a prezentat jurnaliștilor Reuters o singură filă acoperită cu două coloane de cerneală neagră și rubrici roșii. Politicianul a declarat că a cumpărat manuscrisul la sfatul unor specialiști în 2011-2012, refuzând însă să divulge cât a plătit pentru acesta.

„L-am cumpărat imediat și, să fiu sincer, nici nu am negociat prețul”, a declarat Medvedchuk, posesorul unei colecții de cărți vechi de aproape 8.000 de volume.

La o licitație din New York organizată de Sotheby's în 2016, o singură filă a Bibliei Gutenberg a fost vândută cu 47.500 de dolari.

Medvedchuk a afirmat că nu știe cum fragmentul a ajuns în Ucraina dar că ar proveni dintr-o biblie achiziționată în secolul trecut de colecționarul american Gabriel Wells, care și-a vândut copia pagină cu pagină.

Valentina Bochkovska, directoarea Muzeului Cărților și Tipografiei din Ucraina, a aflat de fragment din relatările mass-media și a declarat că experții trebuie să autentifice manuscrisul pentru a verifica dacă este adevărat.

„De obicei experții nu au încredere când este vorba de o singură filă fiindcă e nevoie de realizarea unei analize chimice speciale”, a declarat aceasta.