Procurorii milanezi vor investiga o informație apărută în ziarul spaniol ABC, potrivit căreia guvernul din Venezuela a trimis 3,5 milioane de euro consulatului din Milano pentru a finanța Mișcarea Cinci Stele, a anunțat o sursă judiciară citată de Reuters.

Gianroberto CasaleggioFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În acest moment ancheta nu vizează persoane specifice și nu sunt formulate acuzații, a mai declarat sursa.

Ziarul spaniol ABC a scris că președintele venezuelean Nicolas Maduro, pe atunci ministrul de externe al țării din America de Sud, a trimis 3,5 milioane de euro în numerar într-o valiză care ar fi fost înmânată lui Ginaroberto Casaleggio, unul dintre cei doi fondatori ai formațiunii.

Casaleggio a decedat în 2016, cu doi ani înainte ca partidul să intre în coaliția de guvernare a Italiei.

Mișcarea Cinci Stele a fost fondată în 2009 și nu a avut membri în parlament până în 2010, când ar fi avut loc transferul de fonduri.

Liderul interimar al formațiunii, Vito Crimi, a respins acuzațiile drept „pur și simplu ridicole și fake news fantezist”, adăugând că partidul său ia în considerare o acțiune în justiție. Ministrul de Externe venezuelean, Jorge Arreaza a scris pe Twitter că raportul ar constitui „minciuni și defăimare”.

Articolul ABC publicat luni a declanșat o furtună politică în Italia, toate ziarele majore citându-l în ziua următoare date fiind implicațiile pentru Mișcarea Cinci Stele, cel mai mare partid din parlament și în coaliția de guvernare condusă de premierul Giuseppe Conte.

REFERINȚĂ: