Aruncarea în aer a biroului de legătură intercoreean de către Phenian a confirmat că sora mai mică a lui Kim Jong-un s-a afirmat drept una din cele mai puternice figuri ale regimului și chiar o posibilă moștenitoare a puterii supreme, relatează AFP.

Kim Yo-jong alaturi de dictatorul nord-coreeanFoto: Captura YouTube

O declarație oficială de presă nu a fost eliberată în numele ei până în luna martie însă influența lui Kim Yo-jong a continuat să crească, aceasta aflându-se în centrul strategiei nord-coreene din ultimele săptămâni de a rupe legăturile cu Seulul.

Ea a fost cea care a declarat weekendul trecut că „biroul inutil” trebuie „complet distrus” iar marți autoritățile nord-coreene au demolat clădirea, unul din simbolurile apropierii dintre cele două țări.

Kim Yo-jong este unul din cei mai apropiați consilieri ai liderului nord-coreean, poziție care o face una din cele mai puternice femei din țară.

În mod oficial este un membru supleant al biroului politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord însă într-un comunicat făcut public în cursul weekendului de către presa de stat aceasta a vorbit despre „puterea mea autorizată de liderul suprem, partidul nostru și stat”.

Șef de cabinet

Născută în 1988, potrivit Ministerului Unificării sud-coreean, Kim Yo-jong este unul din cei trei copii născuți din relația fostului lider Kim Jong-il cu a treia parteneră cunoscută a sa, fosta dansatoare Ko Yong-hui.

La fel ca fratele ei, Kim Yo-jong a studiat în Elveția iar apoi a progresat rapid în ierarhia nord-coreeană după moartea lui Kim Jong-il în 2011. Iar aceasta are o legătură cu atât mai specială cu actualul lider nord-coreean întrucât au aceeași mamă.

Yo-jong a apărut pentru prima dată în public în 2009 alături de tatăl ei în timpul unei vizite la o universitate agronomică, aceasta devenind o figură constantă în anturajul fostului lider până în momentul decesului lui Jong-il. În fotografiile de la funeralii aceasta ocupă un loc important, exact în spatele fratelui ei, iar în ultimii ani a apărut constant alături de acesta.

„Ea a fost foarte loială în promovarea fratelui ei ca lider suprem, lustruind imaginea sa atât pe plan intern cât și internațional și ajutându-l atât de mult încât poate fi considerată șeful de cabinet de facto al acestuia”, afirmă Katherine Moon, profesor de științe politice la Wellesley College.

O copilărie singuratică

Nu există îndoieli că Kim Jong-un are o legătură foarte apropiată cu sora sa, observă profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

„Jong-un și Yo-jong au petrecut o bună parte din copilăria lor singuratică în străinătate. Cred că atunci a fost perioada în care au dezvoltat un fel de camaraderie pe lângă dragostea dintre frați”, afirmă profesorul Moo-jin.

O femeie nu a condus niciodată Coreea de Nord dar unii au văzut-o pe Kim Yo-jong drept o posibilă succesoare a fratelui ei când zvonurile despre starea de sănătate a liderului nord-coreean au persistat timp de mai multe săptămâni, după o absență neobișnuit de îndelungată a acestuia din spațiul public în primăvară.

În venele lui Kim Yo-jong curge același sânge ca al fratelui ei, sânge aproape sacru în ochii nord-coreenilor. De aproape 70 de ani țara a venerat dinastia Kim care pretinde că se trage din genealogia Muntelui Paektu - vulcanul antic de unde zeul Tangun ar fi fondat națiunea coreeană, potrivit mitologiei naționale.

Unii experți consideră că omniprezența lui Kim Yo-jong în media nord-coreeană din ultimul timp și implicarea sa în distrugerea biroului de legătură intercoreean ar avea rolul de a-i întări credibilitatea acesteia în ochii armatei și membrilor din linia dură a partidului.

Iar Kim Yo-jong, despre a cărei viață personală nu se cunoaște nimic, a fost prezentă la fiecare summit dintre fratele ei și președintele american Donald Trump.

Citește și: