Președintele Donald Trump, care se confruntă cu critici privind politicile sale și retorica care a inflamat spiritele în societate generând revolte antirasiale în Statele Unite, a semnat marți un ordin prin care a spus că va reforma practicile poliției, păstrând „legea și ordinea”, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: White House

După săptămâni de proteste împotriva rasismului și a brutalității politiei după moartea lui George Floyd, Trump a căutat să ofere un răspuns îngrijorărilor cu privire la nedreptatea rasială, cu puțin înainte de alegerile din 3 noiembrie, când candidează pentru un al doilea mandat.

Trump și-a exprimat simpatia pentru familiile victimelor violenței polițienești, angajându-se să lupte pentru justiție și promițându-le ”că cei dragi lor” că nu vor fi murit în zadar. Dar a pivotat repede către un apel pentru întoarcerea la „lege și ordine” și o amenințare cu sancțiuni pentru cei care au comis jafuri în timpul protestelor.

"Americanii vor lege și ordine, cer lege și ordine", a declarat Trump în cadrul unei ceremonii de la Casa Albă.

În comentariile sale publice și pe Twitter, Trump a solicitat represiuni asupra protestatarilor violenți și un răspuns puternic și militarizat la tulburările sociale declanșate de moartea lui Floyd și a altora. Sondajele de opinie arată o preocupare ridicată a americanilor cu privire la brutalitatea poliției.

Ordinul de marți încurajează departamentele de poliție să folosească cele mai recente standarde pentru utilizarea forței, să îmbunătățească schimbul de informații, astfel încât ofițerii fără rezultate și experiență să nu fie angajați, iar forțele de ordine să fie ajutate de asistenți sociali la cazurile non-violente care implică dependență de droguri, au spus oficialii.

Propunerea lui Trump ar direcționa mai multe fonduri către departamentele de poliție și ar interzice practica de imobilizare prin ”ștrangulare”, decât dacă viața unui ofițer ar fi în pericol. De asemenea, i-ar încuraja să folosească arme mai puțin letale.

Președintele Donald Trump a spus sâmbătă că „strangularea”, o tehnică controversată folosită de unii polițiști pentru a-i imobiliza pe suspecți, ar trebui să fie „de regulă” interzisă, dar poate fi necesară în anumite situații, potrivit AFP.

"Dacă un polițist se găsește într-o luptă dificilă și prinde pe cineva (...), trebuie să fii atent", a spus Trump într-un interviu pentru Fox News, vineri.

Cu toate acestea, interzicerea acestei metode e o cerere majoră a protestelor care au măturat țara după moartea lui George Floyd.

Președintele a subliniat că poate face „recomandări foarte puternice” pe această temă autorităților locale.

Statul New York a adoptat vineri o serie de legi destinată să pună capăt violenţelor poliţiei împotriva minorităţii de culoare, ilustrând impactul protestelor care au zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Guvernatorul democrat Andrew Cuomo a semnat oficial 10 texte votate săptămâna aceasta de cele două camere ale Parlamentului din statul New York.

Printre aceste măsuri figurează o lege care interzice recurgerea la acte de strangulare de către oamenii legii, lege dată în memoria lui Eric Garner, un bărbat de culoare asfixiat de poliţia din New York în 2014, şi anularea unei clauze care protejează poliţiştii acuzaţi de ''gafe''.