Fondurile europene care vor fi alocate pentru a ajuta la reînvierea Italiei după pandemia Covid-19 nu sunt „un mare bonus”, ci o „investiție” pentru modernizarea țării, a declarat șeful Guvernul italian Giuseppe Conte, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aceasta este o oportunitate pentru noi de a proiecta o Italia mai bună, de a lucra la un proiect de investiții serios, cuprinzător, care face țara mai modernă, mai ecologică, mai incluzivă din punct de vedere social”, a explicat Conte.

"Trebuie să fim pregătiți să cheltuim fonduri europene cât mai bine. Eu spun adesea că acest lucru nu este un mare lucru pentru guvernul în funcție, ci este o investiție pe care trebuie să o facem în Italia și în Europa, pentru copiii noștri și pentru nepoți", a pledat el.

Comisia Europeană a propus la sfârșitul lunii mai un plan de recuperare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro sau 500 de miliarde de subvenții nerambursabile și 250 de miliarde sub formă de credite.

Din această sumă, Italia, epicentrul pandemiei din Europa (aproape 34.500 de morți), ar trebui să beneficieze de 172 miliarde de euro, în timp ce economia sa, a treia din zona euro, este astăzi în genunchi.

Pentru aceasta, executivul italian trebuie să elaboreze un plan foarte detaliat, care va fi prezentat în septembrie la Bruxelles.