China va emite 100 de miliarde de yuani (echivalentul a aproximativ 14,1 miliarde de dolari) de obligațiuni guvernamentale special pentru măsurile de control Covid-19, în încercarea de a echilibra controlarea epidemiei cu dezvoltarea economică și socială, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Coronavirus ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Anunţul a fost făcut luni de Ministerul Finanțelor, care va emite două loturi de obligațiuni speciale cu rată fixă, printre care 50 de miliarde de yuani în obligațiuni de cinci ani și 50 de miliarde de yuani în obligațiuni de șapte ani. Ambele vor fi listate și tranzacționate la 23 iunie 2020.

China va urmări o politică fiscală mai proactivă și mai de impact, stabilindu-și deficitul fiscal la peste 3,6% din PIB și va emite 1.000 de miliarde de yuani de obligațiuni guvernamentale pentru controlarea pandemiei şi pentru a debloca mai multe fonduri pentru a sprijini companiile și persoanele.

Între timp, autoritățile municipale de la Beijing au dispus demiterea lui Zhang Yuelin, directorul general al pieței angro de fructe, legume și carne Xinfadi din Fengtai, asociată cu majoritatea noilor cazuri confirmate de coronavirus din capitala chineză. Potrivit comisiei municipale de sănătate, Beijing a raportat 36 de cazuri noi de COVID-19 transmise din interiorul țării și șase cazuri noi asimptomatice.

Alți doi oficiali de la Beijing au fost concediați pentru „conduită incorectă” în timpul prevenirii și controlului focarului: Zhou Yuqing, director adjunct al guvernului districtului Fengtai și Wang Hua, secretar de partid în municipalitatea din Huaxiang din Fengtai.