O rachetă lansată din teritoriul palestinian Fâşia Gaza a căzut luni seară în sudul Israelului, în contextul în care mişcarea islamistă Hamas ameninţă că eventuala anexare a unor zone din Cisiordania ar putea conduce la conflict militar, potrivit Mediafax.

Tiruri de rachete HamasFoto: Captura YouTube

O rachetă lansată de grupuri teroriste din Fâşia Gaza a căzut luni seară într-o zonă nelocuită din provincia israeliană Eshkol, în sudul Israelului, a anunţat armata israeliană, citată de cotidianul Times of Israel.

Atacul intervine în contextul amplificării tensiunilor dintre Israel şi palestinieni. Saleh al-Arouri, un lider al organizaţiei islamiste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a avertizat că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar putea conduce la conflict militar. "Dacă se face această manevră, noi, în mişcarea Hamas, ne vom opune planului în toate modurile. Hamas acţionează prin diverse modalităţi - politice şi diplomatice; purtăm discuţii cu toate ţările pentru a explica poziţia noastră, riscurile şi consecinţele care vor afecta Palestina şi întreaga lume. În contextul eventualei agresiuni israeliene, nu excludem posibilitatea unei evoluţii care să conducă la escaladare şi la o confruntare militară", a declarat Saleh al-Arouri, citat de site-ul Ynetnews.com.

Autoritatea Palestiniană a avertizat că va proclama stat palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, dacă Israelul anexează zone din Cisiordania. Anexarea teritoriilor ar reprezenta o "ameninţare existenţială" pentru palestinieni şi o încălcare gravă a acordurilor internaţionale, a declarat premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat, conform presei israeliene, că nu vrea să piardă "oportunitatea" de a anexa zone din Cisiordania în iulie, liderul israelian părând să ignore apelurile internaţionale de a evita o nouă criză în Orientul Mijlociu. Premierul Israelului vrea ca manevra să fie coordonată cu Statele Unite. Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede posibilitatea anexării de către Israel a 30% din Cisiordania în cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniană. În ultimele săptămâni, Casa Albă şi Departamentul de Stat au semnalat că orice acţiune de anexare trebuie să facă obiectul negocierilor cu palestinienii.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că toate acordurile de securitate semnate cu Israelul şi SUA sunt considerate nule.

Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania "ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump", a comunicat recent Departamentul de Stat american. Administraţia SUA a semnalat în mai multe rânduri că nu susţine iniţiativa Israelului de anexare a vreunei zone din Cisiordania în acest moment.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un "conflict masiv".

Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Benjamin Netanyahu a anunţat că va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump.

Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate în războiul din 1967.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu specific pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că "anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona în mod corespunzător".