Guvernul Venezuelei a trimis o valiză ce conținea 3,5 milioane de euro în numerar unuia din fondatorii Mișcării Cinci Stele, potrivit presei spaniole citate de Politico.

Gianroberto CasaleggioFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cotidianul spaniol ABC a publicat luni documente care arată că lui Gianroberto Casaleggio, un antreprenor și activist care a fondat partidul italian alături de comicul italian Beppe Grillo, i-a fost trimis numerarul în 2010 pentru a dezvolta „o mișcare revoluționară și anticapitalistă”.

Transferul a fost autorizat de către președintele venezuelean Nicolás Maduro, pe atunci ministru de externe.

Valiza care a conținut 3,5 milioane de euro în numerar a fost trimisă consulatului venezuelean din Milano, potrivit unor documente secrete la care a avut acces ABC.

La momentul respectiv legile italiene nu interziceau finanțarea din surse străine a partidelor politice însă exista obligativitatea declarării sumei.

În 2019, Mișcarea Cinci Stele, atunci parte a coaliției de guvernare, a schimbat legislația pentru a interzice finanțarea partidelor din surse străine.

„Mulțumită acestor documente secrete publicate de ABC înțelegem acum atitudinea guvernului italian față de Venezuela și Maduro”, a scris pe Twitter Antonio Tajani, vicepreședintele partidului Forza Italia și fost președinte al Parlamentului European”.

Fostul lider al Mișcării Cinci Stele, Luigi Di Maio - acum ministrul de externe italian, a refuzat constant să condamne regimul Maduro, afirmând că Italia este o țară neutră.

Surse diplomatice din Venezuela au negat informațiile, susținând că documentele sunt „false”, potrivit La Repubblica.