Dispariția unei fotografii a fostului premier britanic Winston Churchill de pe o căutare Google a stârnit semne de întrebare în Regatul Unite, în momentul în care figura fostului mare lider conservator este pusă sub semnul întrebării de unele voci, în valul manifestațiilor antirasiste, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Când internauții au scris "prim miniștri britanici" pe Google, fotografiile șefilor de guvern ai Regatului erau afișate cronologic în așa-numitul Knowledge Graph. Toate portretele erau vizibile sâmbătă dimineața, cu excepția celui al lui Winston Churchill, ceea ce a determinat numeroși utilizatori ai Twitter să acuze Google de cenzură.

"Aiuritor dacă este o politică deliberată, @Google. Europa occidentală ar fi fost aproape cu siguranță aservită fără omul a cărui fotografie este acum absentă", a scris pe Twitter Simon Clarke, secretar de stat pentru creștere regională și guvernare locală, apărând unul dintre marii eroi ai celui de-al Doilea Război Mondial.

"Suntem la curent cu faptul că imaginea lui Sir Winston Churchill lipsește în Knowledge Graph pe Google", a reacționat Google, care și-a cerut scuze pentru "îngrijorările" provocate de incident, provocat de o "actualizare automată" și promițând remedierea rapidă a problemei.

Problema fusese remediată în cursul după-amiezii.

Numeroase alte imagini ale liderului conservator erau disponibile sâmbătă dimineața în cadrul căutărilor pe web.

Weekend-ul trecut, statuia fostului premier Winston Churchill, situată în apropierea Parlamentului din Londra, a fost degradată în marja manifestațiilor împotriva rasismului, declanșate de moartea americanului de culoare George Floyd, asfixiat de un polițist alb. Sub numele fostului premier a fost scris "a fost un rasist".

Statuia a fost protejată de eventuale noi atacuri cu o cutie metalică, înaintea noilor manifestații prevăzute sâmbătă și a determinat mii de persoane, printre care și militanți de extrema dreaptă, se meargă la Parlament pentru a o proteja. Au avut loc confruntări cu poliția, care a arestat circa o sută de persoane.